Wielernieuws

Sam Oomen onder de indruk van Tom Dumoulin

publicatie: 15-05-2018

Sam Oomen is onder de indruk van zijn kopman Tom Dumoulin. De 22-jarige Tilburger is één van de belangrijke krachten van Sunweb in de Giro d’Italia en van dichtbij ziet hij hoe de titelverdediger de aansluiting houdt met de koppositie van het algemeen klassement.

“Het is vooral bewondering, maar soms ben ik ook jaloers. Zeker”, zegt Oomen, die Dumoulin vooral kende van de vele trainingskilometers samen. “Als je kijkt naar die proloog in Jeruzalem, dat is één van de mooiste dingen. Heel de wereld verwacht het en je doet het. Dat is bewonderenswaardig.” Hoewel Dumoulin er goed voorstaat, houdt Oomen een slag om de arm. “Simon Yates is bergop een stapje beter dan de rest. En er komt nog veel klimwerk aan. Het gaat een lastige opgave worden, maar ik heb er vertrouwen in dat we er dichtbij kunnen komen.”

Foto: Sirotti

Chris Froome blijft koel en onverstoorbaar

publicatie: 03-05-2018

Chris Froome werd het hemd van het lijf gevraagd tijdens een persconferentie net voor de Giro d’Italia, maar de 32-jarige Brit van Sky bleef onverstoorbaar. Hij wilde zich niet van de wijs laten brengen door de Salbutamol-zaak en de dreigende schorsing.

“Ik begrijp de frustratie bij sommigen, maar ik heb het recht hier te zijn en voor de overwinning te strijden”, zei Froome. “Net zoals ik het recht heb om te vechten om te bewijzen dat ik niets fout heb gedaan. Nee, de vragen hierover geven me niet veel stress. Het maakt allemaal deel uit van wat we doen. ”De Brit maakt voor het eerst in acht jaar zijn opwachting in de Giro. Na zijn eindzeges in de Tour de France en de Vuelta a España wil hij in Italië zijn derde Grand Tour op rij proberen te winnen. “Mijn laatste wedstrijd was de Tour of the Alps, enkele weken geleden. Het voelde daar alsof ik een stap vooruit heb gezet, dat ik in een positieve spiraal zit.”

Spanning bij Dumoulin om veiligheid

publicatie: 02-05-2018

Titelverdediger Tom Dumoulin reist met een licht gespannen gevoel af naar de Giro-start in Jeruzalem. “Ik kijk er echt naar uit, al moet ik zeggen dat het ook wel een beetje spannend is, vanuit het oogpunt van veiligheid. Maar niet spannend genoeg om de Giro te vermijden. Ik ben niet banger dan wanneer ik in de Tour de Champs Elysées opdraai”, zegt de Sunweb-kopman tegen het ANP.

Dumoulin heeft een standpunt over de benoeming van Jeruzalem en Israël als Grande Partenza, maar de keuzes laat hij liever aan anderen over. “Sport moet volgens mij altijd gescheiden blijven van elke politieke discussie, maar daar is nu al geen sprake van omdat we in Jeruzalem beginnen. Als het echt niet had gekund, dan zou er internationaal veel meer druk vanuit de politiek zijn gekomen. Blijkbaar is dat niet gebeurd”, beoordeelt de Limburger.

De eerste test is de tijdrit van vrijdag, waarin hij Chris Froome direct tegenkomt. “Ik ben niet bang om tegen hem te rijden, maar de situatie rond Froome is wel moeilijk en onwenselijk”, zegt hij over de dopingzaak waarin de Brit verwikkeld is. De eerste proef bergop is op Sicilië als de Etna (net als vorig jaar) beklommen gaat worden. Afgelopen seizoen bleef de favorietengroep daar intact, omdat de wind tegen stond en aanvallers ervan weerhield te demarreren. “Als het deze keer anders is, wordt het meteen een pittige aankomst bergop met verschillen. Al hoeft dat niet meteen heel veel te zeggen over de rest van de Giro”, is Dumoulin duidelijk.

Route de France Féminine wéér geschrapt

publicatie: 25-04-2018

De vrouwenwedstrijd Route de France Féminine gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Het departement Nièvre, dat twee etappes zou organiseren, heeft zich teruggetrokken. Een alternatief is er niet volgens organisator Hervé Gerardin, waardoor hij de rittenkoers moet schrappen.

“Omdat er geen alternatief is, ben ik genoodzaakt om zeven weken voor het Grand Départ een dringende keuze te maken”, schrijft Gerardin op Facebook. “Het is met grote bitterheid dat ik de beslissing heb genomen om de 2018 editie van de Route de France Internationale Féminine te annuleren.” Gerardin geeft aan zich terug te trekken uit het vrouwenwielrennen en geen nieuwe plannen op te zetten voor een nieuwe koers.

Vorig jaar moest de organisatie ook al een streep zetten door de Franse rittenkoers, omdat het geen toegang kreeg tot de nieuwe Women’s World Tour. Ook werden het EK en de Vårgårda-wedstrijden in dezelfde periode ingepland. De laatste editie van La Route de France werd gewonnen door de Amerikaanse Amber Neben. In 2010 won Annemiek van Vleuten het eindklassement.

Anna van der Breggen draagt overwinning op aan mechanieker

publicatie: 19-04-2018

Anna van der Breggen won voor de vierde maal op rij de Waalse Pijl. Daarmee naderde ze recordhoudster Marianne Vos tot op één overwinning. Toch hoorde ze het mooiste nieuws ’s morgens al: een mechanieker van haar ploeg die sinds maandag in een kunstmatige coma lag na een hartaanval, ontwaakte vanmorgen. “Deze is voor hem”, zei de winnares na afloop in een interview met de NOS.

Boels-Dolmans, de ploeg van onder anderen Van der Breggen en wereldkampioene Chantal Blaak, werd maandagochtend opgeschrikt door een hartaanval van mechanieker Richard Steege. Terwijl hij één van de fietsen aan het prepareren was, ging het mis. De arts van Team Sky, dat in hetzelfde hotel verbleef als Boels, schoot te hulp waardoor Steege snel kon worden gereanimeerd. Sinds maandag lag hij echter in een kunstmatige coma.

De opluchting was vanmorgen dan ook groot toen bleek dat hij weer wakker was. “Deze overwinning is natuurlijk voor hem”, zei Van der Breggen na de finish. “We hoorden aan het begin van de wedstrijd dat hij weer wakker was. Dat was wel het mooiste nieuws dat we vandaag konden horen.”

FOTO: ASO/Thomas MAHEUX