Wielernieuws

Touretappe met 'Formule 1-start'

publicatie: 25-07-2018

De zeventiende etappe van de Tour de France belooft een spektakelstuk te worden. De coureurs moeten tijdens deze slechts 65 kilometer lange bergrit door de Pyreneeën niet alleen drie pittige cols, maar kent bovendien een speciale startprocedure.

De etappe start in Bagneres-de-Luchon aan de voet van de Col de Peyresourde. Direct vanuit het vertrek gaat het steil omhoog. Voor de klassementsrenners is het dus cruciaal om vooraan te starten. Daarom komt de organisatie met een heuse startopstelling, gebaseerd op de positie in het klassement. De eerste tien renners van het algemeen klassement starten vooraan, waarbij de geletruidrager in het midden staat opgesteld. Daarachter is er een lijn van de nummers 11 tot en met 10. Vervolgens komen de renners die de 21e tot en met te 40e plaats bezetten. De overige coureurs worden in groepen van 40 opgesteld.

Deze speciale startformule accentueert de spanning die er toch al in de lucht zal hangen bij zo’n korte etappe. Wie zin heeft om naar de voet van die col te sprinten, kan dat dus. Wie als leider liever zijn ploegmaats opwacht, kan dat ook, maar wel op eigen risico. Een kopman met sterke knechten, die zelf ook in de top van het klassement meedoen, is zodoende in het voordeel: denk aan Chris Froome met bijvoorbeeld Wout Poels. Voor Tom Dumoulin die het in grote rondes vaak alleen moet doen, zou het een nadeel kunnen zijn.

Deelnemen aan de tijdrit door de Maastunnel?

publicatie: 05-07-2018

Terwijl de Tour de France in volle gang is, kunnen wielrenners op 23 juli op hun fiets door de Maastunnel razen. Om te vieren dat de renovatie van de westelijke buis voltooid is, is er een tijdrit georganiseerd. Er is plek voor 1.200 deelnemers, die vanaf een feestelijk terrein bij de Euromast door supporters kunnen worden toegejuicht. Het parcours is 1,4 kilometer lang. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, worden prijzen uitgereikt in de volgende categorieën:

Meisjes/dames melden starttijd:

18 - 40 jaar 10:15-11:15

41 - 60 jaar 11:30-12:30

61 jaar + 12:45-13:45

Jongens/heren melden starttijd

18 - 40 jaar 10:15-11:15

41 - 60 jaar 11:30-12:30

61jaar + 12:45-13:45

Deelname aan deze tijdrit voor 5 euro, tevens ontvang je een VLS-wielershirt helemaal gratis!

Voorwaarden:

  • Mail sturen naar toertocht@wielerland.nl met naam, leeftijd & shirtmaat.
  • Deelname aan de tijdrit in het mooie VLS-wielershirt.

Peter Sagan nog niet in gewenste topvorm

publicatie: 19-06-2018

Peter Sagan zit nog niet op zijn gewenste Tourvorm. Dat vertelde de wereldkampioen tegen de Slowaakse media. “Ik heb nog veel werk te doen en ik hoop dat mijn benen niet al aan hun top zitten, want ik moet nog verbeteren voor de Tour de France”, aldus Sagan.

In de Ronde van Zwitserland boekte de Slowaak een ritzege. Daarnaast werd hij een keer derde en drie keer vierde in etappes. “Het is goed om de ronde af te sluiten met twee records”, zegt de wereldkampioen op zijn Facebook. “Zeven keer de puntentrui winnen en een totaal van zestien etappezeges.” Sagan zal zijn laatste wedstrijdkilometers voor de Tour de France maken op het Slowaaks kampioenschap, waar hij de nationale titel wil veroveren. De 28-jarige kopman van BORA-hansgrohe aast op revanche in La Grande Boucle, nadat hij vorig jaar na de vierde etappe gediskwalificeerd werd na het incident met Mark Cavendish in de massasprint.

Foto: Sirotti

Wilco Kelderman zeker naar de Tour de France

publicatie: 13-06-2018

Wilco Kelderman rijdt volgende maand de Tour de France. Kelderman maakt in de Ronde van Zwitserland zijn rentree na een sleutelbeenbreuk en moeizame revalidatie. De eerste indrukken die hij achterlaat in het Alpenland zijn goed.“Ik ga zeker naar de Tour de France”, zei Kelderman na de regenachtige vierde etappe. “Als knecht voor Tom Dumoulin en tevens om Michael Matthews te helpen. Er zal ook wel ergens ruimte zijn om voor mijn eigen kans op een ritzege te gaan.”

Wel had hij tijdens de regenrit nog wat last van het zenuwprobleem, waar hij tijdens zijn herstel ook mee kampte. “Als het zoals vandaag koud en nat is, voel ik de tintelingen in die arm iets meer, maar het herstelt goed. Ook merk ik dat ik elke dag conditioneel beter word”, legt Kelderman uit.Kelderman staat na vier etappes op de zevende plek in het algemeen klassement, onder meer door een sterke ploegentijdrit op de eerste dag. Hij hoopt dat voort te kunnen zetten in de bergetappes die komen gaan. 

Foto: Sirotti

Sagan breekt zijn eigen record in Zwitserland

publicatie: 11-06-2018

Wereldkampioen Peter Sagan was met vijftien ritzeges al recordhouder in de Ronde van Zwitserland, maar deed hier zondag nog een schepje bovenop met zijn zestiende. Bovendien wist de Slowaak al acht jaar op rij minstens één ritzege te pakken. In zijn vaste voorbereidingskoers op de Tour de France is hij bijzonder succesvol, maar de reden weet hij zelf ook niet. “Ik weet niet waarom ik hier altijd zo sterk ben”

Ondanks zijn winst tegenover niet de minste tegenstand, is Sagan nog niet in topvorm. “Ik heb al heel hard gewerkt. Daar komt het allicht door dat ik weer win. Toch zijn mijn benen nog niet op hun best op dit moment. Ik moet zeker nog een beetje groeien voor de Tour”, stelt hij over zijn vormpeil. Dit maakt de Slowaak overigens niet minder tevreden over zijn resultaat. “Ik ben erg blij met deze zege en moet al mijn ploeggenoten bedanken. Zij geloven in mij, en uiteindelijk draaide alles vandaag uit zoals verwacht”, is de kopman van BORA-hansgrohe dankbaar.

Foto: Sirotti